

Human Resource Division		June 15, 2015

RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 0510, “Commercial Driver’s License”


[bookmark: _GoBack]EFFECTIVE DATE:  June 15, 2015

CHANGES MADE:  Policy was changed to include “no manual transmission restriction” as a license requirement for some employees who are in job titles that require a Class A Commercial Driver’s License (CDL).  

WHY CHANGES WERE MADE:  
The change to policy was necessary due to changes in the federal Commercial Motor Vehicle testing requirements that take effect July 1, 2015. 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· Is there a “grandfathered in” clause to this law change?  Yes, those who hold a valid CDL license at the time the law changes July 1, 2015, will be “grandfathered in,” which means they can operate either manual or automatic transmissions CMVs under this “grandfathered in” status.  The “grandfathered in” status will hold as long as the CDL is continuously maintained by the person going forward.  Also, even if the person should at a later date (after July 1, 2015)  upgrade from a Class B license to a Class A license and do so without testing on a manual transmission CMV, they would still be in a “grandfathered in” status and could operate any Class A  manual or automatic transmission CMV. 

· If I’m only required to have a Class B CDL license for my job /work duties at MoDOT, will this impact me?   No, only those employees who need a Class A may possibly be required to have a license without a manual transmission restriction.  

· Will new Maintenance Worker employees hired beginning July 1, 2015, need a “grandfathered in” status or a license with “no manual transmission restriction” to be eligible for career ladder promotion to an Intermediate Maintenance Worker or a Senior Maintenance Worker?  No. However, policy does give a supervisor with districts/division approval the authority to require such if operational needs in a specific work unit might necessitate it. 

· How can you tell if someone has a license that is restricted from operating manual transmission vehicles?  The license will be coded with “E” which means the person cannot operate manual transmission CMVs. 






