RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 0513, “Telework”

EFFECTIVE DATE:  September 1, 2014
CHANGES MADE:  The policy title “Telecommuting/Remote Work” was updated to the more appropriate title “Telework.”  New provisions were added in regards to data security at alternate worksites.  “Telework Worksite Safety Checklist” and “Telework Agreement” forms were updated. 

WHY CHANGES WERE MADE:  Changes were made to provide more guidance to decision making for telework arrangements.  The changes also provide more clarification to employee responsibilities for data security and accessibility to work related documents. 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:
· What is telework?  Telework is a work arrangement that allows employees to work part or all of their regular hours at an approved alternate worksite. 
· What is the difference between telecommuting/remote work and telework?  The term telecommuting is now more commonly referred to as telework.  Telecommuting is typically used to refer to working from home a few days a week whereas telework includes all types of technology-assisted work conducted either at home or another alternate approved site. 
· If I want to telework, what do I need to do?  Talk to your supervisor and discuss the possibility of this arrangement.  A telework arrangement is at the department’s discretion.  Telework may not be an option for everyone due to specific job requirements.  If telework is a possibility, read Policy 0513, “Telework,” and then complete the “Telework Worksite Safety Checklist” and “Telework Agreement.”

· What kind of preventative actions could a telework employee take to ensure security of data, reports, etc., when working from an alternate worksite?  To keep friends, family, neighbors, or other unauthorized individuals from accessing confidential data, you should always lock your computer when you are away from your desk.  Also, store files, reports, and hard copies of other materials in a secure, locked file cabinet. 
· If I am currently a teleworker, do I need to complete the new forms?  Only new teleworkers must complete the new forms.  If you previously completed the prior “Telecommute/Remote Worker” forms, you do not need to complete new forms unless/until your arrangement changes (new supervisor, etc.).
