Human Resources Division		April 16, 2013

RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 0520, “Personnel Files and Employee Records”


EFFECTIVE DATE:  April 16, 2013

CHANGES MADE:  
· Revised this policy to allow for disciplinary probation letters (except those involving drug or alcohol testing) to permanently remain in an employee's official personnel file and work location file.
· Revised language regarding documentation of verbal and written warnings to state that such documentation will be purged from files and not considered only if three years pass from the date of the disciplinary action without any further disciplinary action being taken.  If further disciplinary action is taken within three years, documentation regarding previous verbal and/or written warnings can remain part of an employee's record as support for the next step of progressive discipline being taken.

WHY CHANGES WERE MADE:  The changes were made to incorporate recommendations made by the Employee Safety Focus Team.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· Why are disciplinary probations being kept as part of an employee’s permanent record?  If they successfully completed their probation, shouldn’t that disciplinary action be removed after some time?  An employee who is on disciplinary probation is one step away from being terminated.  As a result, we believe the record of such action be retained and considered should his/her performance or conduct revert back at any point in the future.  Making a disciplinary probation part of an employee’s permanent record is also consistent with how disciplinary suspensions have been retained.

· How long are suspensions and probations considered?  These actions stay on an employee’s record during their career.  However, if there are no additional conduct or performance issues for several years, this is taken into consideration in determining whether someone should be terminated or whether lesser discipline is appropriate. 

· [bookmark: _GoBack]I received a written warning two years ago, but it was mentioned in the suspension letter I received last year.  Will that written warning no longer be considered when it is three years old?  No.  Because the written warning was a factor in determining the level of discipline when you were issued a suspension, it will remain part of your file as documentation supporting the suspension.
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