Human Resources Division

March 1, 2011


RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 0600, “Examinations and Physicals” and  Policy 0517, “Staffing of Department Vacancies”
EFFECTIVE DATE:  March 1, 2011

CHANGES MADE:  Language in Policy 0600 was deleted that required applicants who were re-hired into non-physically demanding job titles to take a work simulation exam if there was a break in service of one year or more.

Language was added to Policy 0600 to clarify that only applicants who receive offers of employment for physically demanding positions will be required to have pre-employment exams. 
Language was also added to Policy 0600 to clarify that applicants who receive offers of employment for emergency worker or non-physically demanding positions are not required to take pre-employment exams. 
Language was added to Policy 0517 to clarify that only new hires or re-hires for physically demanding positions will require an exam. 

WHY CHANGES WERE MADE:  

It was determined by the department that pre-employment exams for non physically-demanding job applicants provided limited best dollar value return and therefore should no longer be required.  
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· Do non-physically demanding new hires and emergency workers still need to pass a pre-employment drug test?  Yes. 

· If an employee is in a non-physically demanding job title and transfers/promotes to a physically-demanding job title, would they need to take an exam?  Yes.  As provided in current policy language, the appropriate exam for the physically demanding job title would need to be successfully passed before the employee could work in the new job title. 
· If an emergency worker is offered a seasonal or full-time maintenance worker position, would they need to take an exam?  Yes.  They would need to successfully pass a work simulation exam and medical/physical exam. 
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