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June 14, 2006


RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 2504, “Smoking and Tobacco Use”
EFFECTIVE DATE:  July 1, 2006

CHANGES MADE:  Removed language that previously stated smoking or the use of smokeless tobacco would be allowed and replace it with language that smoking or the use of smokeless tobacco is prohibited inside any facility that is owned, leased, or occupied by the department.  Added language prohibiting smoking or the use of smokeless tobacco in department pool vehicles.  And, added language restricting smoking or the use of smokeless tobacco in other department vehicles whenever non-smokers are in these vehicles.

WHY CHANGES WERE MADE:  To reduce the chances of non-smokers (both employees and the public) from being exposed to tobacco smoke or smokeless tobacco use while in department facilities and vehicles.  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:
· What impact will this change have on employees who smoke or use smokeless tobacco?  They will no longer be allowed to smoke or use smokeless tobacco inside office buildings, garages, and maintenance facilities as they have in the past.  

· Will smoking or the use of smokeless tobacco be allowed anywhere on department property?  Yes, in outside areas designated by supervisors, where non-smokers will not normally encounter the smoke or smokeless tobacco use.  These areas will typically be away from the main entrances to buildings where employees and the public normally enter and exit the buildings.

· Will smoking or the use of smokeless tobacco be allowed in any department vehicles?  Yes, but only in vehicles that are not part of a “pool” of vehicles and only when non-smokers are not riding in these vehicles.
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