Human Resource Division

September 1, 2015

RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 2512, “Workplace Security”

EFFECTIVE DATE:  September 1, 2015
CHANGES MADE:  Policy language was added to clarify the department’s practice of prohibiting an employee from carrying a firearm or any weapon readily capable of lethal use on their person while conducting state business, regardless of whether or not the employee has a permit to carry a concealed weapon. 
WHY CHANGES WERE MADE:  Due to instances of field employees being threatened by members of the public while working, the Employee Advisory Council asked whether an employee with a permit to carry a concealed weapon, could do so at work.  To determine the legal issues surrounding this issue, the Human Resources Division sought the assistance of the Chief Counsel’s Office - which determined this was a matter of department policy.  The Human Resources Division then worked with the Senior Management Team and the EAC on this issue.  After determining our current interpretation of the policy is still correct even though there have been changes in the law, we decided we needed to make the policy more clear.  The Senior Management Team and the EAC were consulted and both groups were supportive of the department’s continued stance that employees not be allowed to carry a concealed weapon while at work.  Personnel Policy 2512, “Workplace Security,” will be changed to reflect what has been the organizational practice. It is important to stress that MoDOT wants to ensure the safety of its employees and encourages any employee to contact law enforcement immediately should they ever feel threatened while at work.   
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· Can I carry a handgun for my own protection when I am out on a worksite or around members of the public as part of my job with MoDOT?  No, an employee is not allowed to carry a handgun on their person, or any other weapon that is readily capable of lethal use while conducting state business or otherwise representing the department. 
· I carry Mace or pepper spray with me in the event I am threatened out in public.  Is that against department policy?  Mace or pepper spray is not considered a weapon readily capable of lethal use and Missouri allows individuals to lawfully possess and use these items.  Simply having these items on your person does not violate policy.  However, it would be considered prohibited behavior if these items were used in such a way that otherwise violated department policy or values (e.g., to threaten another employee).  
· Can I carry a handgun in my personal vehicle when I am using it for official department business, such as driving to a training session or conference?  The department allows storage of a concealed or unconcealed firearm or other weapon capable of lethal use in a personal vehicle while parked on department property, as long as the firearm or weapon capable of lethal use remains in the vehicle at all times and is not brandished on department property.  An employee may keep a weapon in his/her personal vehicle when traveling on department business; however, the weapon must not be removed or brandished while on department property or while conducting department business.   
· Can I store/lock my handgun inside a state vehicle while traveling or conducting department business?  No. The department prohibits firearms or any weapon readily capable of lethal use in any department equipment or vehicles, whether or not the person has a permit to carry a concealed weapon.
· Can I carry a knife for my own protection?  Missouri law allows for individuals to openly carry any knife that is legal to own.  It is against Missouri law to conceal carry any knife other than an ordinary pocket knife with a blade no longer than four inches in length.   
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