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March 30, 2009


RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 3506, “Funeral Leave”
EFFECTIVE DATE:  April 1, 2009

CHANGES MADE:  No procedural or benefit changes were made, only clarifications to better explain the provisions of when funeral leave can be used for a friend or a relative who is not a member of the immediate family.   

WHY CHANGES WERE MADE:  

· To clarify who can be considered as a “friend.”

· To clarify the activities that are acceptable when someone “attends” a funeral and when someone “participates” in a funeral.   

· To clarify that supervisors are not to approve funeral leave for employees to “attend a visitation” one day/evening and also attend funeral services the next day.  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:
· Why was it necessary to clarify what “friends” are for this policy?  To ensure employees know the privilege of being able to attend funerals of someone who is not a family member should be used only occasionally – not frequently.  A few supervisors have asked or commented in the past about someone who seemed to ask to go to funerals of a lot more people than the other employees in that work group.  After supervisors would ask more questions, they would learn that the employees were not truly close friends of the people who died, but instead had known the people only for a brief time or would see them occasionally at some activity outside of work.  This provision was not added in the past to cover these other people that someone may have met, but can be used when true friends die.

· When can employees use funeral leave to attend a visitation?  In cases when a visitation is held immediately prior to the funeral service.  For example, when a visitation is held from 10:00 a.m. to 11:00 a.m. and the funeral service begins at 11:00 a.m.  It is not intended for employees to be allowed to use funeral leave to leave early one day to go to a visitation and also use funeral leave the next day to attend the funeral services.  Supervisors may approve someone to use an hour or so to leave early to go to a visitation, but only in cases when the employee will not be able to attend the actual funeral services the next day due to work commitments.
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