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RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 3512, “Family and Medical Leave”

EFFECTIVE DATE:  July 1, 2010

CHANGES MADE:  Removed some procedural language from policy and clarified that accrued paid leave will not apply to the 12 workweeks of unpaid Family and Medical Leave Act (FMLA) leave available.  Revised FMLA Leave Reference Chart to further clarify the types and amounts of leave that may be used for FMLA-qualifying events.

WHY CHANGES WERE MADE:  To remove some unnecessary policy language and clarify the amount and types of leave available to employees.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· Is there a way I can quickly tell what type of leave should be used for the various FMLA-qualifying events?  Yes.  The FMLA Leave Reference Chart should be used to assist employees and supervisors in determining the types and amounts of leave available for FMLA-qualifying events.  If you have additional questions about your specific circumstances you should contact your local human resource (HR) representative to discuss.

· Do employees always have to use all of their paid leave before taking any unpaid FMLA leave?   If employees take leave for the FMLA-qualifying events of their own serious health condition, to care for their spouse/child/parent with a serious health condition, or to care for an injured or ill servicemember, they must first exhaust all accrued paid sick leave before taking unpaid FMLA leave.  However, employees have the option of using other applicable accrued paid leaves before taking unpaid FMLA leave.

· If I want to save some of my annual leave for when I return to work, am I allowed to do so?  Yes.  Employees have the option to use their accrued annual leave and/or comp time, but are not required to do so before taking up to 12 workweeks of unpaid FMLA leave.

· What if I want to save some of my sick leave for when I return to work from my own serious health condition?  If you are taking leave for your own serious health condition you must first exhaust all paid sick leave before you can take unpaid FMLA leave.  However, if you choose to use some paid sick leave and then use annual leave/comp time to cover the remainder of your absence you may save some of your paid sick leave for your return to work (as long as you did not need to use unpaid FMLA leave for any of the absence).

· Can military caregiver leave only be used to care for an active military member?  This leave provision was expanded and can also be used for veterans who are undergoing medical treatment, recuperation or therapy for serious injury or illness that occurred any time during the five years preceding the date of treatment.

· How much time can I take off for the adoption of my child?  You may take up to 2 workweeks of paid sick leave as “family leave” during the first 12 weeks following the adoption.  You may also take as little or as much of your paid annual leave/comp time as desired and then use up to 12 workweeks of unpaid FMLA leave in addition to any paid leave you take for the adoption of your child.

· As a father how much time can I take off work for the birth of my child?  You may take up to 2 workweeks of paid sick leave as “family leave” during the first 12 weeks following the birth.  You may also take as little or as much of your paid annual leave/comp time as desired and then use up to 12 workweeks of unpaid FMLA leave in addition to any paid leave you take for the birth of your child.

· If I am pregnant and my doctor places me on bed rest before the baby is born (or if I need to care for my pregnant wife on bed rest), does this time apply towards my 12 workweeks of unpaid FMLA leave?  This depends on how much paid leave time you have available.  In this situation MoDOT policy would require you to exhaust all of your paid sick leave before requesting unpaid FMLA leave.  While most employers would count this paid time toward your 12 workweeks of FMLA leave available, MoDOT does not.  If you have enough paid leave to cover these absences (sick leave/annual leave/comp time), this time will not count towards your 12 workweeks of unpaid FMLA leave the department provides.

· If my physician states that I may return to work following my serious health condition but that I should work a reduced schedule of only four hours per day, can I do this?  Yes, if it is medically necessary for you to work a reduced schedule or take leave intermittently for your serious health condition you may do so.  Your 12 workweeks of unpaid FMLA leave available will be reduced by any unpaid FMLA leave you may need to take to cover the remaining hours of your workday once you have exhausted your paid sick leave.  For example, if you are only able to work 20 hours of your normal 40-hour schedule and you have exhausted your paid sick leave and must use unpaid FMLA leave to cover the other 20 hours, you would be using one-half workweek of your 12 workweeks available during such a week.  If your reduced or intermittent schedule would be too disruptive in your current position, you may be transferred temporarily, with no reduction in pay, to a position where such a schedule would not unduly disrupt performance of job duties.

· May I work part-time for a while before returning to my normal full-time schedule following the birth or placement of my child?  If this is not medically necessary the department has the option of whether or not to approve an intermittent or reduced work schedule for the birth or placement of a child. Speak with your supervisor and/or local HR representative to discuss your options.  If an intermittent or reduced work schedule is approved, the leave taken intermittently or on a reduced work schedule may equal, but not exceed, 12 workweeks total unpaid FMLA leave.
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