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October 5, 2004


RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 6503, “Engineering Technician Certification Program ”
EFFECTIVE DATE:  October 1, 2004

CHANGE MADE:  The requirement for certification through the National Institute for Certification of Engineering Technicians (NICET) was removed from jobs in the design technician series and highway designer series. 

WHY CHANGES WERE MADE:  Design staff determined the tests required under the NICET program for design technicians did not effectively measure progress in skills necessary to perform at or above the job levels in which employees are currently working.  This resulted in employees who were capable of working at the next higher level not being eligible for promotion to the next level due to an inability to achieve the necessary NICET certifications.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· What impact will this have for employees currently in a design technician series or highway designer series job who are interested in advancing to higher level jobs?  Future eligibility for advancement will be based on years of relevant experience, performance management records, and other criteria for career ladder promotions.  For competitive promotions (to the highway designer and transportation project designer positions), relevant experience, performance management records, and other relevant criteria will also be considered.
· Will employees who currently have a NICET certification be allowed to keep their certification active, with related expenses being provided (or reimbursed) by the department?  Yes.  Employees who have achieved any level of NICET certification as of October 1, 2004 will continue to have their recertification fees paid by MoDOT.  However, if an employee wishes to continue to advance with NICET certification beyond his/her current level, all testing costs and recertification fees for certification beyond the current level will be covered by the employee.
· Will a different type of certification program be used to replace the NICET certification process for design employees?  Yes.  However, certification will be a thing of the past.  Testing procedures will be developed on the tools, techniques, and training classes required for employees to produce at the next higher level.  An action plan is being developed by Central Office Design, in conjunction with Construction, on how to proceed with this new process.  Any input or suggestions on a new process is welcomed.  
· Will employees who have already achieved a level of NICET certification and been promoted because of this certification be “grandfathered” into their current position?  Yes.  Employees in their current positions have earned this achievement through education, experience, and certification.  They will not be required to complete further testing to remain in their current positions.
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